Fenerbahce – Laboral: Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες (;)

Στην ομώνυμη ταινία, τρεις νεαροί που επιδίδονται σε συμβολικές πράξεις επαναστατικού ακτιβισμού απαγάγουν κατά λάθος ένα Γερμανό μεγαλοεπιχειρηματία και αποπειρώνται να τον διαπαιδαγωγήσουν στα επαναστατικά τους ιδεώδη –και κάπως έτσι μοιάζει ο πρώτος ημιτελικός της φετινής Ευρωλίγκας.
Από τη μία, οι Βάσκοι επαναστάτες της Κάχα Λαμποράλ που θέλουν να χειραγωγήσουν την μπασκετική ωριμότητα της Φενερμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Από την άλλη, η ομάδα της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης που  εκφράζει το παιχνίδι της με τη μορφή επιχειρηματικού project αποτελούμενου από στοχευμένες και υψηλής απόδοσης κινήσεις. Ας δούμε τι έπραξαν οι δυο ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά και ποια θα είναι η προσέγγισή τους στη δεύτερη χρονικά μάχη του Βερολίνου.

– ΒΑΣΚΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Οι glory days της Λαμποράλ Κούτσα ήταν παρελθόν. Οι μεγάλες πορείες κατά την παρουσία του Ντούσκο Ιβάνοβιτς αλλά και την πρώτη θητεία του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στη Βασκονία είχαν ως αποτέλεσμα τέσσερις συνεχείς παρουσίες σε F4 από το 2005 έως το 2008. Η πολυπόθητη κούπα δεν ήρθε ποτέ και ακολούθησαν τα χρόνια της μετριότητας. Από το 2009 και έπειτα, η ομάδα της Βιτόρια – δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χώρας των Βάσκων μετά το Μπιλμπάο – μας είχε συνηθίσει σε μία σταθερή, αλλά χλιαρή παρουσία. Εύκολες ή δύσκολες προκρίσεις από την πρώτη φάση της διοργάνωσης και στη συνέχεια ορισμένες μεγάλες νίκες στο TOP 16 ήταν το αποκορύφωμα της συμμετοχής των Βάσκων στην Ευρωλίγκα. 8 χρόνια μετά, όλα άλλαξαν. Οι Βάσκοι αυτονομιστές σκόρπισαν τον Παναθηναϊκό στα πλειοφς και είναι ξανά σε F4 αποφασισμένοι να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους μνηστήρες του Βερολίνου.

– Ο ΑΡΓΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΠΡΟΕΛΑΣΗ

Το project Λαμποράλ Κούτσα με αρχιτέκτονα τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς παρουσίαζε ιδιαιτερότητες και δημιουργούσε ερωτηματικά για το τι θα παρουσιαστεί στο παρκέ, από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Κροάτης προπονητής επέλεξε να κινηθεί προς μία στελέχωση που στην ουσία επέβαλλε την προσωπική ενέργεια, το ασταμάτητο τρέξιμο και τον υψηλό ρυθμό ως κύριο επιθετικό άξονα του παιχνιδιού. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, οι Βάσκοι δεν εντυπωσίασαν, αλλά κερδίζοντας τα mustwin για την πρόκριση παιχνίδια έφτασαν σχετικά άνετα στο TOP 16. Έχοντας να αντιμετωπίσουν μερικές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης στον αποκαλούμενο και ως «δυσκολότερο όμιλο στην ιστορία της Ευρωλίγκας» κανείς δεν τους έδινε μεγάλες πιθανότητες πρόκρισης στα πλει-οφς, ιδιαίτερα μετά το νωθρό ξεκίνημα με μία νίκη επί της Ζαλγκίρις και δύο σερί ήττες από Ολυμπιακό (εντός έδρας) και Κίμκι.

Αυτό που ακολούθησε ήταν πραγματική τρομοκρατική επίθεση. Οι Βάσκοι διατήρησαν απόρθητη την έδρα τους για το υπόλοιπο του TOP 16 πετυχαίνοντας 6 νίκες στη Φερνάντο Μπουεσα Αρένα ενώ ενδιάμεσα είχαν νικήσει εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα (στην παράταση) και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το σημαντικότερο ήταν η αίσθηση που απέπνεε το μπάσκετ των Βάσκων. Ειδικά στην έδρα τους, ο ρυθμός ήταν τόσο υψηλός που υπήρχαν στιγμές με τον αντίπαλο απλά να κοιτάει αποσβολωμένος τα γκαρντ του Περάσοβιτς, συνεπικουρούμενα από την εμπειρία του Γιάννη Μπουρούση (μεταγραφική κίνηση – κλειδί για τη φετινή πορεία της ομάδας), να διαμελίζουν με ορμή  κάθε αμυντικό πλάνο. Επιστέγασμα της πορείας στο TOP 16 ήταν η κατάκτηση της 2ης θέσης του ομίλου με μπόνους το πλεονέκτημα έδρας στα πλειοφς. Στο δρόμο των Βάσκων βρέθηκε ο Παναθηναικός που ένιωσε από πρώτο χέρι τη φλόγα της Λαμποράλ Κούτσα, φαντάζοντας ανήμπορος να ακολουθήσει το tempo που επέβαλλαν οι παίκτες του Περάσοβιτς. Η Λαμποράλ τελείωσε τη σειρά με το εμφατικό 3-0 και είναι στο Βερολίνο αναβιώνοντας στιγμές του παρελθόντος για τη Βιτόρια.

– ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Το τουρκικό μπάσκετ επιχείρησε εδώ και μία τριετία την επάνοδο στην ελίτ της Ευρώπης μετά από χρόνια σε μία διαδικασία παρακμής. Απόλυτη έκφραση αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η πρόσληψη των δύο Σέρβων mastermindsτων πάγκων. Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ίβκοβιτς ανέλαβαν τους πάγκους των Φενερμπαχτσε και Αναντολου Εφες αντίστοιχα και οι βλέψεις για την ευρωπαϊκή κορυφή ήταν κάτι παραπάνω από βάσιμες. Το εγχείρημα του «Σοφού» στην Εφές ναυάγησε κάπου στην πορεία με αποτέλεσμα την πρόσφατη απόλυσή του, όμως ο Ζοτς φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.  Διανύει την τρίτη σεζόν του στον πάγκο της Φενερ, συμμετέχει στο δεύτερο συνεχόμενο F4 και με το μπάσκετ που εμφάνισε η ομάδα του τη φετινή σεζόν σε συνδυασμό με την αγωνιστική έκρηξη των πλειοφς κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης ο Ζέλικο έχει τις πιθανότητες κατάκτησης με το μέρος του. Η φετινή Φενερ είναι η περισσότερο Obradovicstyle version σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν και με βασικούς άξονες της ομάδας παίκτες ποτισμένους με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ατσάλινα intangibles, οι Τούρκοι είναι στο Βερολίνο για να επιβεβαιώσουν πως είναι οι καλύτεροι.

– ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

Το φετινό πλάνο της Φενερ στοιχειοθετήθηκε με πρώτιστο στόχο την ευρωπαική κορυφή. Το front office της ομάδας διέθεσε τεράστιο μπάτζετ και το μπαλάκι πέρασε στα χέρια του Ζοτς ο οποίος στελέχωσε την ομάδα για να παίξει πλήρες, επιβλητικό μπάσκετ. Ταχύτητα στην περιφέρεια( Ντίξον, Σλούκας, Χίκμαν ), big size στους φόργουορντ με τη δυνατότητα να καλύψουν και τη θέση 4 σε ειδικές καταστάσεις ( Ντατόμε, Κάλινιτς ) και ο ορισμός του mobility στη γραμμή των ψηλών με ένα δίδυμο γεμάτο ενέργεια σε άμυνα και επίθεση ( Βέσελι, Ούντοχ ). Το αποτέλεσμα των επιλογών του Ζοτς αποτυπώθηκε στην εξέλιξη της regular season και το επιχειρηματικό πρότζεκτ των Τούρκων απέδωσε καρπούς την κατάλληλη στιγμή. Η Φενερ προκρίθηκε ξεκούραστα στο TOP 16 και το βασικότερο ήταν πως και τις βραδιές των μη πειστικών εμφανίσεων οι Τούρκοι έβρισκαν τρόπο να πάρουν αυτό που ήθελαν. Η πορεία εξελίχθηκε ακριβώς όπως συμβαίνει με τις ομάδες Ομπράντοβιτς που χρειάζονται το χρόνο τους το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα ώστε οι παίκτες να απορροφήσουν πλήρως τη φιλοσοφία του Σέρβου και να φτάσουν στο μάξιμουμ της απόδοσής τους όσο πλησιάζουν τα πλειοφς.

Η Φενερ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στον όμιλο του TOP 16 παρά τα συνεχή θέματα τραυματισμών με Άντιτς και Σλούκα και κατάφερε να φτάσει άνετα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης και του πλεονεκτήματος έδρας που θα την έφερνε αντιμέτωπη με την Ρεάλ Μαδρίτης για την πρόκριση στο Βερολίνο. Σ’ εκείνο το σημείο όμως ήρθε ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του Γιαν Βέσελι και μαζί μεγάλος προβληματισμός για το πώς θα καλυπτόταν το κενό του στα πλειοφς. Ο Τσέχος mobile ήταν το σημείο αναφοράς σε άμυνα και επίθεση για τη Φενερ. Έκανε τη ρακέτα των Τούρκων απροσπέλαστη, ενώ με την ενέργειά του στο επιθετικό ριμπάουντ μετέφραζε τις έξτρα επιθέσεις σε σκορ για την ομάδα του. Η Φενερ μπήκε στα πλειοφς με πολλά σύννεφα σε σχέση με την τελική έκβαση της σειράς, αλλά για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε το γιατί ο Ομπράντοβιτς είναι το μεγάλο αφεντικό. Παρέδωσε σεμινάρια coaching, παρουσιάζοντας ένα σύνολο ψυχολογικά ατσάλινο και πεινασμένο για την πρόκριση. Παρά το ότι έβγαλε τη σειρά με έναν παίκτη στο 5, παρουσίασε κινήσεις που εγκλώβισαν την ήδη λανθασμένη προσέγγιση της Ρεάλ. Ο Σλούκας βγήκε μπροστά στο rotation με clutch εμφάνιση στον πρώτο αγώνα, ο Κάλινιτς εμφανίστηκε μετά από καιρό όσο καλός ήταν με την Εθνική Σερβίας και φτάσαμε να δούμε ακόμα και smallball με τους φόργουορντ της ομάδας να καλύπτουν τη frontline. Αποτέλεσμα ήταν η πλήρης επιβολή της Φενερ, τελικό σκορ σειράς το 3-0 και οι Τούρκοι επιστρέφουν σε F4 έτοιμοι για αποδείξεις.

– ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Ομπράντοβιτς εναντίον Περάσοβιτς και ξυπνάνε μνήμες από κλασικές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Ποιος ξεχνάει μια από τις πιο πικρές βραδιές στην ευρωπαική ιστορία του Παναθηναϊκού, με την Ταου Κεράμικα του Περάσοβιτς να περνάει από το ΟΑΚΑ κλέβοντας την πρόκριση για το  F4; Ο ημιτελικός του Βερολίνου αποτελεί ανοιχτή σύγκρουση μπασκετικών φιλοσοφιών και αυτό είναι που του προσθέτει μία μυστηριώδη αύρα κάνοντάς όλη τη μπασκετική Ευρώπη τόσο ανυπόμονη. Από τη μία, η up tempo Λαμποράλ Κούτσα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έρχεται με θράσος και επιθετική φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην προσωπική ενέργεια και τον υψηλό ρυθμό. Από την άλλη, η κοντρολαρισμένη Φενερμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που θα προσπαθήσει να επιβληθεί μέσα από ένα μπάσκετ συνεργασιών, ελέγχου του ρυθμού και θωράκισης των διαδρόμων στην άμυνα. Το μεγάλο ερωτηματικό που θα κρίνει και το ποιο τμήμα του playbook των προπονητών θα εμφανιστεί στο παρκέ είναι το πώς θα επιλέξει ο Ζοτς να αντιμετωπίσει τον Γιάννη Μπουρούση.

Εκτιμούμε πως ο Σέρβος θα αφήσει στον Έλληνα σέντερ το ρόλο του σκόρερ και όχι του δημιουργού. Η επιλογή τουdouble team ( πράγμα που αυτόματα μετατρέπει τον Μπουρούση σε δημιουργό ) έχει δύο βασικά μειονεκτήματα: Πρώτον, αφήνει διαδρόμους στη ρακέτα και τα cuts του Τιγί, του Χάνγκα και των περιφερειακών της Λαμποράλ μπορούν να οδηγήσουν σε εύκολα καλάθια που ίσως χαλάσουν το μυαλό των Τούρκων. Δεύτερον, οι πάσες που θα περάσει ο Μπουρούσης στην περιφέρεια θα δώσουν πολλά ελεύθερα σουτ τριών πόντων στον Μπέρτανς και τον Άνταμς, των οποίων την αποτελεσματικότητα όλοι είδαμε στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Τα εύστοχα σουτ έχτισαν την αυτοπεποίθηση των Βάσκων που πάντα έκλεβαν το μομέντουμ με το θράσος που σηκώνονταν έξω από τα 6.75. Στον αντίποδα, η επιλογή της μονής άμυνας χωρίς βοήθειες στον Έλληνα σέντερ μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ρίσκο λόγω της φθοράς που θα προκληθεί από τα φάουλ. Tο θετικό είναι ότι ο Βέσελι επέστρεψε και δείχνει σε καλή κατάσταση, λύνοντας τα χέρια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τη μάχη της frontline.

Κομβικός είναι ο ρόλος του Χίκμαν επάνω στα γκαρντς του Περάσοβιτς. Ο πρώην γκαρντ της Μακάμπι είναι ένας άκρως αποτελεσματικός defensive stopper και το να κλείσει τους διαδρόμους του Άνταμς και του Τζέιμς προς το καλάθι, εισχωρώντας παράλληλα στις γραμμές πάσας προς τον Γιάννη Μπουρούση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί ώστε να βγει η Φενερ σωστά στην επίθεση έχοντας θολώσει το μυαλό της Λαμποράλ. Στο κομμάτι της set επίθεσης, η Φενερ είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να απομονώσει τους φόργουορντ της Λαμποράλ ποστάροντάς τους με τα μεγάλα κορμιά της μέχρι το καλάθι, προσπαθώντας παράλληλα να εκμεταλλευτεί το μακρινό σουτ του Πέρο Άντιτς ( ή ενός SFπου θα παίζει στο 4 ) τις στιγμές που η άμυνα της Κάχα θα κλείνει για να προστατεύσει τη ρακέτα της. Απρόβλεπτος και καθοριστικός παράγοντας ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που αποδεικνύει όλη τη σεζόν πως είναι φτιαγμένος για τα μεγάλα παιχνίδια όντας πιο ώριμος από ποτέ την τρίτη χρονιά συνεργασίας του με τον Ζοτς.

Πως θα προσεγγίσει το παιχνίδι η Λαμποράλ Κούτσα; Η μεγάλη πρόκληση είναι η άμυνα. Η εικόνα που μας έχουν δώσει οι Βάσκοι κατά τη διάρκεια της σεζόν εγγυάται ότι θα παρουσιαστεί το απαιτούμενο effort. Χωρίς υπερπροσπάθεια, τα μεγάλα κορμιά της Φενερ έχουν την τεχνογνωσία να κυριαρχήσουν και να ελέγξουν κυνικά το παιχνίδι.  Η Λαμποράλ πρέπει να καταλάβει ότι θα μπορέσει να επιβάλλει το ρυθμό της μέσα από την άμυνα και το να περάσει αυτό στο μυαλό των παικτών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του προπονητή. Χτίζοντας μέσα από την άμυνα, στόχος των Βάσκων πρέπει να είναι οι εύκολοι πόντοι μέσα από το επιθετικό transition. Στις control επιθέσεις, ο Περάσοβιτς πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον Γιάννη Μπουρούση ανάλογα με τη ροή του ματς και τις επιλογές που θα αφήσει ελεύθερες ο Ζοτς. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η ψυχολογική ετοιμότητα των παικτών της Λαμποράλ. Οι περισσότεροι είναι πρωτοεμφανιζόμενοι σε F4 και έχουμε δει ομάδες πολύ πιο έμπειρες να λυγίζουν από το βάρος τέτοιων αγώνων. Αν η Κάχα δεν εμφανιστεί όπως στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό, θα περάσει δύσκολο βράδυ.

DEVOTION

Στην ταινία του Χανς Βαινγκαρτνερ, ο Γερμανός μεγαλοεπιχειρηματίας αποδεικνύεται πρώην αριστεριστής του ’68. Το μόνο που έχει να διδάξει στους τρεις νεαρούς ακτιβιστές είναι η εμπειρία του δικού του συμβιβασμού. Όλα τελικά αφομοιώνονται από το σύστημα και οι τελικές επιλογές ορίζονται από τις αποφάσεις στους τελευταίους ορόφους των πολυεθνικών εταιρειών. Στον ημιτελικό του Βερολίνου, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κατέχει τη θέση του διευθυντή στο δικό του επιχειρηματικό πρότζεκτ. Είναι αυτός που με τις επιλογές του μπορεί να καθορίσει την τελική έκβαση του αγώνα επιβάλλοντας το δικό του μπάσκετ. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς φέρνει τους Βάσκους επαναστάτες στο Βερολίνο για να ανατρέψει το τέλος του σεναρίου. Έχει την ευκαιρία να διδάξει τη δική του φιλοσοφία και να δείξει ότι τα πιστεύω των επαναστατών του είναι πάνω από τις θεσμοθετημένες αποφάσεις του βαρόνου της Ευρωλίγκας. Ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας; Την Παρασκευή το βράδυ θα ξέρουμε αν οι μέρες της αφθονίας  είναι μετρημένες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑