Ολυμπιακός: εκτελώντας την CSKA, αναμένοντας τη Fener

Μετά τον ημιτελικό με την CSKA, πριν τον τελικό απέναντι στη Fener. 

Σε παλαιότερο κείμενο γράφαμε:

Πλέον, στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου, ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε φαβορί ούτε outsider για την κατάκτηση της Euroleague. Καταλαμβάνει έναν ξεχωριστό χώρο ανάμεσα στις δύο έννοιες, στον οποίο δεν υπάρχει καμία άλλη ομάδα, κι η ακριβής του θέση είναι αδύνατον να περιγραφεί με power rankings. Ο Ολυμπιακός έχει εισάγει το στοιχείο της έκπληξης, της απρόσμενης τροπής ενός αγώνα ή και της ίδιας της διοργάνωσης, τόσες φορές και με τόση ένταση που πλέον έχει πάψει να θεωρείται απροσδόκητο. Το σημερινό status του Ολυμπιακού είναι αποτέλεσμα διαδοχικών υπερβάσεων.

Αν το μέχρι χθες ευρωπαϊκό status του Ολυμπιακού ήταν αποτέλεσμα διαδοχικών υπερβάσεων, τότε πώς ακριβώς μεταβάλλεται το status του από μία ακόμα, τόσο μεγάλη υπέρβαση; Θεωρείται πλέον υπέρβαση μια νίκη σε Final Four εναντίον της CSKA –ή και επί οποιουδήποτε άλλου; Μπορούμε ακόμα να κάνουμε προβλέψεις και να δίνουμε προγνωστικά για μελλοντικούς αγώνες του Ολυμπιακού, αρχής γενομένης από τον τελικό της Κυριακής; Μπορεί κάποιος να αποκαλέσει ξανά τον Ολυμπιακό outsider; Πως μπορεί κανείς να μιλήσει γι’ αυτήν την ομάδα όταν ο πιο ορθολογικός τρόπος για να την προσεγγίσει, όπως αποδεικνύεται ξανά και ξανά, μοιάζει να είναι η απλή πίστη;

Κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά, άλλα υποδεικνύουν πραγματικές απορίες που για μια ακόμα φορά ο Ολυμπιακός μας ωθεί να εξετάσουμε –κι αυτά θα τα απαντήσουμε σύντομα. Προς το παρόν, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο τι προηγήθηκε χθες και στο τι ακολουθεί αύριο.

Όπως αναμενόταν, ο Ιτούδης σημάδεψε τον Σπανούλη ως το απόλυτο κέντρο του αμυντικού του πλάνου. Ξεκίνησε πάνω του τον Jackson, ο οποίος παρέμεινε στον Σπανούλη για το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ενώ σε δεύτερο βαθμό δοκίμασε τους Higgins και Fridzon. Σε κάθε pick n roll του Σπανούλη, από τη στιγμή που ο guard του Ολυμπιακού δεχόταν το screen, έβγαινε καθαρά μπροστά του ο αμυνόμενος ψηλός, συχνά αρκετά βήματα έξω από το τρίποντο, σε κάτι που ακροβατούσε μεταξύ επιθετικού hedge-out και switch. Ο αμυντικός του Σπανούλη ακολουθούσε στην πλάτη του και κολλούσε, τελικά, για το double team –προφανής στόχος το να φύγει η μπάλα από τα χέρια του πρώτου. Αλλά αν κάθε αντιμετώπιση του Σπανούλη πρέπει να αποφασίσει για το αν θα επικεντρωθεί στο να αποκλείσει είτε το σκοράρισμα είτε τη δημιουργία του, κάτι που εν πολλοίς αποτελεί γόρδιο δεσμό, ο Ιτούδης φιλοδοξούσε απλά να τον κόψει: κατέβαζε και τους δυο wings του βαθιά για βοήθεια, θέλοντας να ελέγξει τα cuts και το roll του ψηλού, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα δάσος από χέρια κοντά και γύρω από τον Σπανούλη που έκρυβε τις γραμμές πάσας και απαγόρευε κάθε σκέψη για σουτ.

Χωρίς τίτλο.png

Μ’ αυτόν τον τρόπο, βέβαια, η τακτική του Ιτούδη κρατούσε τον Σπανούλη υπό ασφυκτική επιτήρηση, αλλά έδινε απλόχερα το σουτ στους δυο περιφερειακούς που ήταν κάθε φορά δίπλα του. Ο Ολυμπιακός θα ζούσε και θα πέθαινε μ’ αυτά τα σουτ. Επιχείρησε 34 τρίποντα, 9 παραπάνω από το μέσο όρο του, και πήρε 10 εύστοχα από τους Μάντζαρη, Παπανικολάου και Αγραβάνη σε 18 προσπάθειες. Το supporting cast του Ολυμπιακού, κι ειδικά ο ελληνικός κορμός του, κράτησε τους Πειραιώτες στο παιχνίδι. Η CSKA βρέθηκε αρκετές φορές κοντά ή πάνω από διψήφια διαφορά, αλλά ο Ολυμπιακός πάντα επέστρεφε: με τη διαφορά στους 13, βάζει δυο συνεχόμενα τρίποντα στη λήξη της δεύτερης περιόδου και πηγαίνει στα αποδυτήρια στο -7. Με τη διαφορά στους 10, βάζει ξανά δυο συνεχόμενα τρίποντα στη λήξη της τρίτης περιόδου και την κόβει στους 4. Όσα ακολούθησαν ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα.

-Κάποιες σκέψεις για τον τελικό

Ο Ολυμπιακός δεν έχει συναντήσει ποτέ τη Fener του Obradovic σε σειρά playoffs ή σε παιχνίδι Final Four κι αυτό από μόνο του κάνει το τοπίο πιο σκοτεινό σε σχέση με το ψυχολογικό υπόβαθρο μιας εξ ορισμού (γι’ αυτό θα μιλήσουμε αύριο) φορτισμένης αναμέτρησης. Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιες αγωνιστικές παρατηρήσεις σε σχέση με το τί χρειάζεται η κάθε ομάδα για να πλησιάσει στον τίτλο.  

Χωρίς τίτλο

Ολυμπιακός: στην άμυνα, επιβίωση στο ζωγραφιστό. Ο Birch δεν έφτασε στο απαιτούμενο επίπεδο απέναντι στην CSKA και εν όψει τελικού απαιτείται step up. Ο Obradovic παίζει αρκετά με το δίδυμο Udoh-Vesely και χωρίς τον Birch στο απόλυτο επίπεδο συγκέντρωσης το match-up γέρνει επικίνδυνα προς την πλευρά της Fener. Ο Ολυμπιακός δεν μας έχει συνηθίσει σε line-ups με ταυτόχρονη παρουσία δύο ψηλών και ο coach Σφαιρόπουλος έχει να αποφασίσει για το ποιες απαντήσεις θα φέρει μέσα στη ρακέτα. Tο ποια θα είναι η αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο δίδυμο είναι ένα ζήτημα που άμεσα προεκτείνεται στον τομέα του rebounding. Οι ερυθρόλευκοι δούλεψαν ικανοποιητικά τα box-out απέναντι στους Ρώσους και το ίδιο πρέπει να γίνει και την Κυριακή –  απαγορεύονται οι δεύτερες ευκαιρίες σε μια ομάδα που διαθέτει streaky scorers όπως οι Dixon και Bogdanovic στην περίμετρο.

Στο επιθετικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός χρειάζεται να αποδώσει τα μέγιστα στο transition game. Η Fener είχε αργές επιστροφές στο παιχνίδι με τη Real, είναι μια ομάδα που λόγω του μεγέθους της είναι σαφέστατα πιο δυσκίνητη από τους ερυθρόλευκους κι αυτό είναι το σημείο που ο Ολυμπιακός πρέπει να στοχεύσει. Ορίζοντας αυτοί το ρυθμό, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πετύχει μια πρώτη μικρή νίκη που θα γράψει στην ψυχολογία των παικτών της Fener.

Fenerbahce: αμυντικά, οι Τούρκοι πρέπει να εκμεταλλευτούν το μέγεθός τους. O Obradovic είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσει σειρά ψηλότερων αμυντικών πάνω στο Σπανούλη και δεν είναι καθόλου απίθανο να ρίξει για μεγάλο διάστημα πάνω του τον Udoh αποκόπτοντάς του την πρόσβαση στο καλάθι (ιδιαίτερα όταν στην πίσω γραμμή άμυνας θα υπάρχει ο Vesely). Με τον Σπανούλη εκτός (όσο μπορεί κανείς να τον κρατήσει εκτός φυσικά), η Fener θα μεταφέρει άμεσα το κέντρο βάρους της επίθεσης του Ολυμπιακού στην περιφερειακή εκτέλεση και σε 1-on-1 καταστάσεις στο post. Αν καταφέρει να μη δώσει το ελεύθερο σουτ σε όσους πάρουν προσπάθειες (Παπανικολάου και Μάντζαρης κατά κύριο λόγο, στον ημιτελικό κράτησαν τον Ολυμπιακό σχεδόν ηρωικά στο παιχνίδι), ο Ολυμπιακός δύσκολα θα βρει την extra επιθετική λύση.

Σε σχέση με την επίθεση, το μόνο που χρειάζεται η Fener είναι να επιβάλλει το δικό της ρυθμό. Οδηγώντας το παιχνίδι σε λιγότερες κατοχές και μη επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να τρέξει σε ανοιχτό γήπεδο, οι Τούρκοι θα έχουν κάνει το μεγαλύτερο βήμα για τον τίτλο.

Χωρίς τίτλο.png

Τη φετινή σεζόν, η Fener είχε 78,2 κατοχές/αγώνα πετυχαίνοντας 76,5 πόντους ενώ ο Ολυμπιακός 83,2 κατοχές για 77,8 πόντους – οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται 5 παραπάνω κατοχές για να πετύχουν 1,3 παραπάνω πόντους. Αν ο τελικός οδηγηθεί στο ρυθμό των Τούρκων, οι 5 λιγότερες κατοχές που θα έχει ο Ολυμπιακός στη διάθεσή του μπορεί να ισοδυναμούν με τη φετινή Ευρωλίγκα.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω στοιχεία, μια τελευταία παρατήρηση για ένα match-up που δεν λογίζεται ως ένα από τα πιο φανταχτερά της βραδιάς Ο Βαγγέλης Μάντζαρης θα σταθεί απέναντι στον Bobby Dixon. Στον ημιτελικό με τους Ρώσους, ο Έλληνας guard έκανε πολύ περισσότερα απ’ όσα ορίζει ο ρόλος του ως defensive stopper. Από την άλλη, ο Αμερικανός έπαιξε κάτω από τους μέσους όρους του κόντρα στη Real. Το ποιος από τους δύο θα υπερισχύσει την Κυριακή ενδέχεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη της περιφέρειας. Η Fener δεν ένιωσε τη φωτιά του κλειστού παιχνιδιού που θα απαιτούσε σκορ από τον Dixon. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ήδη βίωσε πολλά πρέπει, ο Μάντζαρης ήταν ένας απ’ αυτούς που έδωσαν τις πιο καίριες απαντήσεις και την Κυριακή θα πατήσει στο παρκέ μ’ ένα καταλυτικό συν στην ψυχολογία του.

Πέρα από αριθμούς, επιθετικά plays και αμυντικές διατάξεις, ο συγκεκριμένος τελικός κρύβει μια πρωτόγνωρη αίγλη.  Από τη μία, ένα σύνολο που έχει αναγάγει τις υπερβάσεις σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του DNA του. Από την άλλη, η ομάδα που φιλοξενεί τη διοργάνωση μπροστά στην ευκαιρία μιας πρώτης κορυφής μπροστά στο δικό της κοινό. Τη νύχτα της Κυριακής, η Ευρώπη θα έχει νέο βασιλιά.

ΥΓ: Τα στατιστικά είναι από τα sites overbasket και Euroleague.

One thought on “Ολυμπιακός: εκτελώντας την CSKA, αναμένοντας τη Fener

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑